Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

ΤΗΝΟΣ

IΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

IEΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

Ο επιβλητικός ναός της Παναγίας της Τήνου ιδρύθηκε το 1823. Κτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμφωνα με το όραμα της Αγίας Πελαγίας.
Πρόκειται για ένα λαμπρό οικοδόμημα κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, το οποίο είναι το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους.
Μπαίνοντας κανείς στο ναό από την κεντρική πύλη, αντικρίζει στα αριστερά της εισόδου το εικονοστάσι, στο οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι γεμάτη από αφιερώματα (τάματα) των πιστών, όπως εξάλλου και ολόκληρη η εκκλησία.
Ακριβώς κάτω από τον κεντρικό μεγαλόπρεπο ναό, βρίσκεται ο ναός της Ευρέσεως, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Ζωοδόχο Πηγή.
Ο ναός έχει κτιστεί πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, που ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη. Στην ίδια θέση βρισκόταν και ο αρχαίος ναός του Διονύσου.
Κοντά στην είσοδο του ναού της Ευρέσεως βρίσκεται και το Μαυσωλείο της «Έλλης». Πρόκειται για το εύδρομο που τορπιλίστηκε στο λιμάνι της Τήνου το 1940, από ιταλικό υποβρύχιο. Βρίσκονταν στο νησί για να αποδώσει τιμές στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Στο μαυσωλείο φυλάσσονται τα οστά των πρώτων θυμάτων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς και τμήμα της τορπίλης και αντικείμενα του πλοίου.
Το εξωτερικό προαύλιο της εκκλησίας είναι στρωμένο με βοτσαλωτό εξαιρετικής λαϊκής τέχνης και κατασκευάστηκε το 1833.
Η εκκλησία της Μεγαλόχαρης με τα γύρω κτίσματα αποτελούν το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας, το οποίο έχει ευρύτερους κοινωνικούς και θρησκευτικούς στόχους και συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού.
Τα βοηθητικά κτίρια της εκκλησίας φιλοξενούν: το μουσείο των Τηνίων Καλλιτεχνών, την Πινακοθήκη, την έκθεση με τα εκκλησιαστικά κειμήλια, το σκευοφυλάκιο, τα γραφεία των υπαλλήλων και το αρχείο του ιδρύματος της Ευαγγελίστριας.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ Στις 9 Ιουλίου του 1822, παρουσιάστηκε στον ύπνο της μοναχής Πελαγίας, μια γυναίκα με λαμπρή περιβολή και θαυμάσια μορφή και της είπε: «Πήγαινε στον επίτροπο της Μονής Σταματέλο Καγκάδη και πες του να σκάψουν, να ανακαλύψουν το σπίτι μου στο κτήμα του Αντώνιου Δοξαρά και να επιστήσει το κτίσιμο του ναού μου».
Η Πελαγία, τρομαγμένη καθώς δεν καταλάβαινε αν όντως ήταν μια θεϊκή ή ένα απλό όνειρο, έκρυψε το όραμα αυτό από όλους και συνέχισε την ασκητική ζωή της.
Το όνειρο, όμως επαναλήφθηκε και στις 23 Ιουλίου, όπου η ίδια απαστράπτουσα γυναικεία φιγούρα, φανερώθηκε και πάλι στον ύπνο της. Στην ερώτηση της Πελαγίας ποια είσαι, αποφάνθηκε: «Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην».
Μετά από αυτό η μοναχή έκανε όπως τη διέταξε η Παναγία. Οι εργασίες για την οικοδόμηση του ναού, που τώρα ονομάζεται Εύρεση ξεκίνησαν με τη βοήθεια όλων των κατοίκων του νησιού.

Η ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ Η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, κατά την διάρκεια εργασιών για την πλακόστρωση του ναού.
Η τεχνοτροπία της δεν ανήκει στους βυζαντινούς χρόνους, αλλά στους πρώτους χριστιανικούς. Όσοι ασχολήθηκαν με την προέλευση της εικόνας κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και μάλιστα ότι είναι μια από τις τρεις πρώτες εικόνες του. Εκεί αποδίδεται και η θαυματουργική της ιδιότητα καθώς η ίδια η Θεοτόκος ευλόγησε το έργο αυτό.
Αμέσως μετά την εύρεση της εικόνας, αποφασίστηκε να κτιστεί ένας νέος μεγαλύτερος ναός αφιερωμένος στο όνομα του Ευαγγελισμού.
Χωριό Μοναστήρι - Αγία Πελαγία                                                          
Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Κυρίας των Αγγέλων)

Είναι γυναικείο Μοναστήρι, που ιδρύθηκε, κατά την παράδοση, το 10ο αιώνα. Πρόκειται για μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα, που περιλαμβάνει αρκετές μικρότερες εκκλησίες και πολλούς βοηθητικούς χώρους. Έχει πολλές μοναχές.

Ο ναός ο αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης και ωραίες τοιχογραφίες. Διασώζεται το απλό κελλί, όπου έζησε η Μοναχή Πελαγία (ανακηρύχθηκε Αγία το 1970), στο όραμα της οποίας οφείλεται η εύρεση της εικόνος της Μεγαλόχαρης της Τήνου. Κοντά στο κελλί της έχει ανεγερθεί ομώνυμος ναός, που εορτάζει στις 23 Ιουλίου σε ανάμνηση του θείου οράματος (23 Ιουλίου 1822). Το Μοναστήρι εορτάζει και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου).

Σ’ αυτό λειτουργεί Μουσείο, όπου φυλάσσονται παλαιές εικόνες (κυρίως του 18-19ου αιώνος) και διάφορα αξιόλογα εκκλησιαστικά αντικείμενα, καθώς και πρατήριο, όπου διατίθενται τα χειροτεχνήματα των μοναχών.

Τέλος, στα σπουδαία κειμήλια που εκτίθενται στο Ηγουμενείο περιλαμβάνεται και μικρή επάργυρη εικών της Παναγίας, που ανήκε στο πλοίο του πυρπολητού Κ. Κανάρη.
H Αγία Τριάδας της Γύρλας
Βρίσκεται 2,5 χλμ. ανατολικά της πόλης κοντά στον επαρχιακό δρόμο για τον Άγιο Ιωάννη Πόρτο. Κατά το διάστημα της Τουρκοκρατίας, λειτουργούσε εδώ από μοναχούς σχολείο που τόνωνε το φρόνημα των υπόδουλων Τηνίων.
Ο ναός διαθέτει αξιόλογο τέμπλο και ωραίες εικόνες του 18ου αιώνος και περιβάλλεται από οικοδομήματα, στα οποία στεγάζονται Μουσείο λαϊκής τέχνης, βιβλιοθήκη, αίθουσα αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο κλπ.
Προσκύνημα Παναγίας Βουρνιώτισσας
Η Παναγία Βουρνιώτισσα. Βρίσκεται βόρεια του χωριού Αγάπη, με το οποίο συνδέεται με χωματόδρομο μήκους 4 χλμ. εορτάζει στις 8 και στις 24 Σεπτεμβρίου. Πιθανώς η εκκλησία θεμελιώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1670, ημέρα της εορτής των γενεθλίων της Θεοτόκου, κατά την οποία βρέθηκε και η εικόνα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: